Avui sí hem fet història!

Baixem a plaça en cercavila. Contents, perquè és festa major. Tristos, perquè tots tenim el Manolo molt present. Nerviosos, perquè sabem – encara que ningú no ens ho ha confirmat – que avui anem a fer història. Entrem a plaça acompanyats dels Encantats de Begues. Aixequem pilars de dol en memòria del Manolo, que és i serà sempre present al cor de tots. I comença la diada. Abans, unes paraules del cap de colla, que ens anuncia el castell que anirà a primera ronda: el 5 de 7. No desvela quins castells aniran després, diu que hem d’anar ronda a ronda, però nosaltres sabem que avui anem a fer història.

Primera ronda:  5 de 7. Un castell que ha deixat de ser el nostre sostre, però que encara se’ns revolta, tossut i rebel. Avui puja nerviós, perd mides i s’ha de lluitar. Dues aletes saluden al Manolo, que segur que se les mira des del cel i somriu, satisfet. El castell es descarrega. Ho havíem de fer.  Ningú no contemplava, ni imaginava, ni esperava, que no es fes.

El cap de colla ens torna a reunir a tots. La plaça és plena a vessar, els llums nadalencs il·luminen l’escena. Fa fred, però ningú no ho nota. L’expectació és màxima. I llavors arriba l’anunci tan anhelat: a segona ronda intentarem el 4 de 8! Ara sí, ja ens ho han confirmat, tot i que nosaltres ja ho sabíem. Avui anem a fer història.

Segona ronda: 4 de 8. Desmuntem dos peus, tot cercant l’encaix i les mides perfectes. Una pinya compacta, forta com mai, preparada per aguantar-ho tot i més, roman a l’espera de l’entrada de segons. Segons col·locats i pugen terços, que s’ho miren i ho veuen bé. Pugen quarts.  El cor els batega amb tanta força que els seus batecs fan tremolar les mans dels quints quan els abracen per pujar.  El castell no te bones mides, però, durant uns instants, es deixa dominar. El tronc el defensa, la pinya prem com mai, les ganes són tantes! Els dosos ja són a quints, a punt per col·locar-se, però dubten. Uns segons de més que el tronc no es pot permetre. Es decideix, amb molt d’encert, tirar-lo avall i el tronc aguanta fins que es desmunta. Molt grans! Un grandíssim èxit, un mèrit indiscutible. En un primer moment, una lleu decepció, però, de seguida, una alegria immensa i molta satisfacció i orgull groc. Avui, sí hem fet història.

Tercera ronda: 4 de 7 amb el pilar. Un castell “fàcil” per asserenar-nos una mica. Qui ens hauria dit, fa un parell d’anys, que avui portaríem a plaça, com a castell assequible i de recanvi, tot un 4 de 7 amb el pilar! Dues aletes més que pugen al cel amb el Manolo. El castell perd una mica les mides a la descarregada, però, aquest sí, el tenim totalment dominat, i el descarreguem sense lluitar-lo en excés. I ara què?

El cap de colla ens torna a reunir a tots. Encara ens queda la ronda de repetició. Tothom atent a l’anunci de l’últim castell. Encara no ho ha dit, però nosaltres ja ho sabem, sabem què volem. I sembla que enguany ens hem portat prou bé, perquè els reis ens duen, abans d’hora, el que havíem demanat: intentarem el 2 de 7! Crits d’eufòria. Avui, una altra vegada, anem a fer història.

Ronda de repetició: 2 de 7. Tanquem pinya. Té bones mides. El tirem amunt al primer intent. Puja prou ferm i la canalla, decidida i valenta, no s’ho pensa i es col·loca. Una aleta més per al Manolo. Totes seran sempre seves. La Susi baixa fineta i ràpida. El castell comença a patir de veritat. L’Aina té problemes per baixar i, un altre cop,  aquests segons de més són una eternitat per al tronc, que ja és al límit de les seves forces. No el volen deixar escapar i encara lluiten uns instants més, però les forces s’acaben i, finalment, el castell fa llenya. 2 de 7 carregat! De nou, avui, sí hem fet història.

Arrodonim la diada amb un pilar de canalla que ja és tradició i que arrenca els somriures de tota la colla i de tota la plaça. La cara de felicitat i l’orgull casteller que transmet tota la canalla, des de dalt de la pinya, són dignes de veure. Després, el també tradicional pilar al balcó, toc de vermut, i gran discurs del cap de colla.

Millor diada a casa de la nostra història. Primer castell de 8 que portem a plaça. Primer 2 de 7 carregat a la nostra plaça. Dues-centes camises i samarretes grogues. Avui sí hem fet història!

Resultat de la diada: p4, 5d7, id4d8, 4d7p, 2d7c, pilar de canalla, pilar al balcó.